1. Otovo Kennisbank
  2. Nederland
  3. Onderdelen van een zonnepanelen installatie

Wat zijn micro-omvormers?

Je hoort vaak het verschil tussen string-omvormers en micro-omvormers, maar wat zijn micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn apparaten die worden gebruikt in zonne-energiesystemen om de gelijkstroom (DC) die door individuele zonnepanelen wordt opgewekt, om te zetten in wisselstroom (AC). In tegenstelling tot de meer traditionele stringomvormers, die meerdere zonnepanelen aan elkaar koppelen in één serie (string), wordt bij micro-omvormers elk zonnepaneel voorzien van zijn eigen individuele omvormer.

Belangrijke kenmerken van micro-omvormers zijn:

1. Individuele Omvormers: Elke zonnepaneel is uitgerust met zijn eigen micro-omvormer, wat betekent dat de prestaties van elk paneel onafhankelijk worden geoptimaliseerd. Dit kan voordelen bieden bij situaties waarbij sommige panelen mogelijk in de schaduw liggen of worden beïnvloed door andere obstakels.

2. Optimalisatie: Micro-omvormers optimaliseren de prestaties van elk afzonderlijk zonnepaneel. Als één zonnepaneel minder presteert, heeft dit geen invloed op de opbrengst van de andere panelen, in tegenstelling tot stringomvormers waarbij de prestaties van de hele string worden beïnvloed door het zwakste paneel.

3. Minder Gevoelig voor Schaduw: Micro-omvormers verminderen de impact van schaduw op het systeem, omdat de prestaties van individuele panelen niet worden beïnvloed door de prestaties van andere panelen.

4. Monitoring: Micro-omvormers maken het gemakkelijker om het rendement van elk afzonderlijk zonnepaneel te monitoren. Veel systemen hebben bijbehorende monitoringssystemen waarmee de eigenaar in real-time de prestaties van elk paneel kan volgen.

5. Installatiegemak: De installatie van micro-omvormers is over het algemeen eenvoudiger dan die van stringomvormers, omdat er geen complexe bekabeling tussen de panelen nodig is.

Micro-omvormers worden vaak gekozen voor residentiële zonne-energiesystemen en situaties waarin de opstelling van de zonnepanelen complex is of waar schaduw een probleem kan zijn. Ze bieden meer flexibiliteit en prestatieoptimalisatie op individueel niveau, maar kunnen duurder zijn dan stringomvormers.